Skip to content

Marija Župić Bošnjak

Marija Župić Bošnjak započinje glazbeno obrazovanje u glazbenoj školi Jakova Gotovca u Sinju svirajući klarinet,a nastavlja u Dubrovniku u UŠ Luka Sorkočević kao glazbenik teoretičar i klarinetist u klasi prof.Pietra Cavaliere.
Studij klarineta nastavlja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, u klasi prof.J.Tonžetića u čijoj je klasi diplomirala sa odličnim uspjehom. Tijekom Međunarodne ljetne akademije Wien-Prag – Budapest nagrađena je trogodišnjom stipendijom u klasi uglednog pedagoga A. Prinza.
Tijekom glazbenog obrazovanja sudjelovala je i osvojila brojne nagrade na natjecanjima za puhače u organizaciji HDGPP-a solo i u komornim sastavima.
Godine 2003. na međunarodnom natjecanju u sklopu Ljetne akademije osvojila je nagradu za interpretaciju djela Gottfrieda von Einema. Usavršavala se i na Međunarodnoj ljetnoj akademiji Sveučilišta Mozarteum u Salzburgu te na brojnim stručnim seminarima kod uglednih pedagoga kao što su A.Prinz, S. Goričar, G.Deplus, P. Meyer, K. J. Stevenson, W. Boeykens , L. Urdano, R.Cavallin.
Godine 2006. primila je Nagradu Hrvatskog društva skladatelja za najbolju izvedbu djela “Versus” hrvatskog skladatelja Marka Ruždjaka.
Nastupila je nekoliko puta kao solistica uz pratnju Dubrovačkog simfonijskog orkestra (Donizetti,Stamitz,Kramar,Kurpinski, Mozart) te uz Zagrebačke soliste u interpretaciji skladbe “Glas iz Dubrovnika”M.Miletića.
Nastupala je kao članica puhačkog kvinteta Elfi , uz gudački kvartet ( Mozart,Weber,Reicha, Brahms,Papandopulo ) u glasovirskom triju Tritonus-violina,klarinet,glasovir (Hačaturjan,Bartok,Stravinsky, Palanović…) te u glasovirskom triju -klarinet,violončelo,glasovir (Beethoven, Brahms,Skender..)
Surađivala je sa mnogim orkestrima grada Zagreba kao što su Zagrebačka filharmonija, Orkestar HNK u Zagrebu, Simfonijski puhački orkestar OS RH, te Hrvatski komorni orkestar.
Za vrijeme boravka u USA – FL svirala je solo klarinet u Symphonic Band of the Palm Beaches. Uz pratnju A. Feitl i M.Matolić održala je niz zapaženih nastupa u zemlji i inozemstvu.
Kao glazbeni pedagog od 2003. radi u glazbenoj školi Milka Trnina u Ivanić Gradu,neko vrijeme i u Jastrebarskom,a od 2010. pa nadalje,u GU Elly Bašić u Zagrebu kao nastavnica klarineta i komorne glazbe.
Kroz višegodišnje pedagoško iskustvo njeni učenici klarineta često nastupaju solo,uz glasovirsku pratnju i u raznim komornim ansamblima te osvajaju brojne nagrade na regionalnim i državnim natjecanjima u organizaciji HDGPP-a i Agencije za odgoj i obrazovanje.
Od Međunarodnih natjecanja učenici su često laureati ,osvajaju prve i druge nagrade na “ Woodwind and Brass“ u Varaždinu,“ Daleki akordi“ u Splitu,“ Davorin Jenko“ u Beogradu,“Sirmium Music Fest“ u Srijemskoj Mitrovica, “Emona festival“u Ljubljani, te na “Royal Conservatoire of Scotland“ Glasgow.