Skip to content

Radovan Cavallin

Radovan Cavallin

Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu 1969. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio je u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, a s trinaest godina postaje najmlađi student zagrebačke Muzičke akademije gdje je diplomirao 1986. godine u klasi profesora J. Nochte. Iste godine u konkurenciji 76 kandidata položio je prijemni ispit na Conservatoire Nacional Superieur de Musique de Paris, gdje je (na drugoj godini studija 1988.) realizirao Premier prix za komornu glazbu u klasi prof. Ch Lardea, a 1989. diplomirao u klasi prof. G. Deplusa osvojivši Premier prix za klarinet.

Dobitnik je stipendija: Fondacija Ivo Pogorelić 1986., Nadia i Lily Boulanger 1987. i Ministarstva za kulturu Francuske vlade, 1988. godine. Tijekom studija u Zagrebu, dodijeljene su mu nagrade i priznanja: Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Darko Lukić, Nagrada glazbene kritike novinske kuće Vjesnik, Nagrada Sveučilišta grada Zagreba, Nagrada Muzičke akademije Dragan Gurtl, Nagrada sedam sekretara SKOJ-a, Nagrada Hrvatskog glazbenog zavoda. Na državnim klarinetističkim natjecanjima u SFRJ osvojio je: prvu nagradu – 1981., 1983., 1985. i 1986. godine, a na međunarodnim natjecanjima u Anconi (Italija), prvu nagradu 1984., te drugu nagradu u Sevilli (Španjolska) 1995. godine. Ostvario je više od 400 solističkih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovni, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj Češkoj, Portugalu, Kolumbiji, Španjolskoj i Japanu. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Nišku filharmoniju, Orkestar HRT-a, Zagrebački komorni orkestar, Beogradski simfonijski orkestar, Varšavski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Gotvaldovo, Theatro de Bologna, Filarmonica de Gran Canaria, Orquesta Sinfonica de Extremadura, Orkestar Franco – Belga iz Brisla. Nastupao je na festivalima: Ferrara (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Bad Hersfeld (Njemačka) i Granada (Španjolska) Snimio je nosače zvuka za diskografske kuće Agrup Arte produkcije, ASV, Jugoton, Croatia-Records, Arte Nova, BMG, Crystal Records,Summit Records i Maguelone.

Jedan je od osnivača Canarskih komornih ansambala: Kvartet Atlantida, Trio Spohr, Kvartet Reinecke i Ansambl Isola. Predavač je na ljetnim majstorskim seminarima za klarinet u Španjolskoj, Portugalu, Belgij, Kolumbiji i Hrvatskoj i član žirija na internacionalnom klarinetistickom natjecanju “Julian Menendez” u Avili (Španjolska). Od 1989. godine solo je klarinetist u Orquesta Filarmonica de Gran Canaria i profesor klarineta na orkestralnoj akademiji.

Artista je Selmer, Rico i Backun i interpretira na klarinetu: Selmer Privilege, Rico Reserve Classic piskovima i Backun Moba Arabesque usniku.