Gostujući predavači

Gabor Varga

Born in Hungary in 1974, Gabor Varga studied at the University of
Szeged and the Liszt Academy of Music in Budapest gaining his diplomas
in 1996 and 1998 respectively. He graduated from the Paris
Conservatoire as a Postgraduate in 2002.

His professional orchestral career began in 1995 when he was engaged
as Principal Clarinet in the Györ Philharmonic Orchestra. In 1996 he
became Principal of Concerto Budapest, and since 1997 he has been
Principal in the Hungarian Radio Symphony Orchestra. Between 2005 and
2007 he served as Principal with the Singapore Symphony Orchestra
while on sabbatical from Budapest. He has also worked regularly with
the Franz Liszt Chamber Orchestra since 2001.

Winner of several national (in 1985, 1988 & 1992) and international
prizes(1994, 1995 & 2001), he has since performed in more than 25
countries worldwide (including USA, Canada, Peru, Japan, China,
Taiwan, Singapore, UK, France, Spain & Italy) and appeared as a
soloist in such concert halls as the Musikverein in Vienna and the
Gewandhaus in Lepzig, participating in various music festivals and
appearing at the most prestigious clarinet festivals.

A keen advocate of new music, he has premiered several new works of
chamber music and commissioned numerous Concerti from leading
Hungarian composers like Kovács, Durkó, Fekete, Szentpàli, Vajda and
is continually searching for opportunities to introduce new music to
the Hungarian public including the Sonata by Mieczyslaw  Weinberg and
Thea Musgrave’s Clarinet Concerto.

His recordings include several chamber works and Concertos by Weber
and Mozart for Hungarian Radio and CD recordings of the Nielsen
Concerto, Dreamdances by Kovàcs, chamber music by Drusetzky and
Vajda’s clarinet works.

He regularly gives masterclasses in Europe, Asia, North America, South
America at major universities (Beijing, Katowice, London etc.) and for
the ICA and ECA clarinet festivals.
In 2018 he was the Artistic Director of the 8th ECA Clarinet Festival
in Gyor, Hungary.
His teaching career started at the
Liszt Academy of Music in Budapest in 2001 as an assistant. In 2006 he
taught at the NAFA in Singapore. In 2014 he joined the staff of the
University of Debrecen in Eastern Hungary but later that year he was
appointed Professor of Clarinet at the Tibor Varga Faculty of Musical
Arts at the University of Györ.
Since 2017 he is holding the “ International Tutor of Clarinet “ ,
since 2019 the “ Clarinet Tutor” positions at the RNCM, Manchester,
UK.

Radovan Cavallin

Radovan Cavallin rođen je u Zagrebu 1969. godine. Osnovno i srednje glazbeno obrazovanje završio je u GŠ Pavla Markovca u Zagrebu, a s trinaest godina postaje najmlađi student zagrebačke Muzičke akademije gdje je diplomirao 1986. godine u klasi profesora J. Nochte. Iste godine u konkurenciji 76 kandidata položio je prijemni ispit na Conservatoire Nacional Superieur de Musique de Paris, gdje je (na drugoj godini studija 1988.) realizirao Premier prix za komornu glazbu u klasi prof. Ch Lardea, a 1989. diplomirao u klasi prof. G. Deplusa osvojivši Premier prix za klarinet.

Dobitnik je stipendija: Fondacija Ivo Pogorelić 1986., Nadia i Lily Boulanger 1987. i Ministarstva za kulturu Francuske vlade, 1988. godine. Tijekom studija u Zagrebu, dodijeljene su mu nagrade i priznanja: Nagrada Hrvatskog društva glazbenih umjetnika Darko Lukić, Nagrada glazbene kritike novinske kuće Vjesnik, Nagrada Sveučilišta grada Zagreba, Nagrada Muzičke akademije Dragan Gurtl, Nagrada sedam sekretara SKOJ-a, Nagrada Hrvatskog glazbenog zavoda. Na državnim klarinetističkim natjecanjima u SFRJ osvojio je: prvu nagradu – 1981., 1983., 1985. i 1986. godine, a na međunarodnim natjecanjima u Anconi (Italija), prvu nagradu 1984., te drugu nagradu u Sevilli (Španjolska) 1995. godine. Ostvario je više od 400 solističkih koncerata u Hrvatskoj, Sloveniji, Bosni i Hercegovni, Makedoniji, Kosovu, Srbiji, Italiji, Francuskoj, Njemačkoj Češkoj, Portugalu, Kolumbiji, Španjolskoj i Japanu. Kao solist nastupao je uz Zagrebačku filharmoniju, Zagrebačke soliste, Nišku filharmoniju, Orkestar HRT-a, Zagrebački komorni orkestar, Beogradski simfonijski orkestar, Varšavski simfonijski orkestar, Nacionalni orkestar Gotvaldovo, Theatro de Bologna, Filarmonica de Gran Canaria, Orquesta Sinfonica de Extremadura, Orkestar Franco – Belga iz Brisla. Nastupao je na festivalima: Ferrara (Italija), Dubrovnik (Hrvatska), Bad Hersfeld (Njemačka) i Granada (Španjolska) Snimio je nosače zvuka za diskografske kuće Agrup Arte produkcije, ASV, Jugoton, Croatia-Records, Arte Nova, BMG, Crystal Records,Summit Records i Maguelone.

Jedan je od osnivača Canarskih komornih ansambala: Kvartet Atlantida, Trio Spohr, Kvartet Reinecke i Ansambl Isola. Predavač je na ljetnim majstorskim seminarima za klarinet u Španjolskoj, Portugalu, Belgij, Kolumbiji i Hrvatskoj i član žirija na internacionalnom klarinetistickom natjecanju “Julian Menendez” u Avili (Španjolska). Od 1989. godine solo je klarinetist u Orquesta Filarmonica de Gran Canaria i profesor klarineta na orkestralnoj akademiji.

Artista je Selmer, Rico i Backun i interpretira na klarinetu: Selmer Privilege, Rico Reserve Classic piskovima i Backun Moba Arabesque usniku.

Đuro Pete

Đuro Pete (Srbija,Hrvatska) završio je nižu i srednju muzičku školu u Osijeku u klasi prof. Vjekoslava Burića. Osnovne studije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu upisao je 1980. godine, a diplomirao u klasi prof. Mihajla Kelblija 1984. godine. Magistarske studije upisao je 2006. godine, a magistrirao je 2009.godine u klasi prof. Nikole Srdića. Pohađao je kurseve kod M. Arinjona (Pariz), J. Kotara i M. Bekavca (Slovenija), Ž. Satmarija
(Budimpešta). Kao student postigao je zapažene rezultate osvajajuću nagrade na takmičenjima (drugu nagradu na Takmičenju mladih umetnika Jugoslavije u Zagrebu 1983. Godine, prvu nagrada na Pokrajinskom takmičenju učenika i studenata 1981. godine u Novom Sadu, prvu nagradu na Saveznom takmičenju u Sarajevu 1981. Godine, prvu nagradu na Festivalu omladine Srbije u Knjaževcu). Pored niza solističkih nastupa i resitala, nastupao je sa Omladinskom filharmonijom iz Pečuja (Mađarska), Vojvođanskom omladinskom filharmonijom, kao i sa Kamernim orkestrom Akademije umetnosti. Kraće vreme svirao je kao solista u ansamblu opere HNK u Osijeku. Svoj pedagoški rad, počeo je u muzičkoj školi “Josip Slavenski”u Novom Sadu , a od 1987. godine stalno je zaposlen kao profesor klarineta u Muzičkoj školi “Isidor Bajić” u Novom Sadu. Sa svojom klasom postigao je značajne rezultate, koji se ogledaju u nizu od više desetina prvih nagrada i priznanja na međunarodnim i domaćim takmičenjima i festivalima. Njegovi učenici su dobitnici najviših priznanja, laureati na gotovo svim takmičenjima klarinetista u zemlji. Višegodišnji je učesnik u radu žirija Republičkog takmičenja, kao i predsednik ili član žirija na takmičenjima drvenih duvača u Požarevcu, „Davorin Jenko“ u Beogradu i Majskim susretima drvenih duvača u Lazarevcu. Organizator je nekoliko koncerata mladih klarinetista u Subotici, Zrenjaninu, Bačkoj Palanci, Kuli, Somboru i Novom Sadu u cilju promovisanja i popularizacije klarineta i klasične muzike. Za svoj rad nagrađen je godišnjom nagradom Zajednice muzičkih i baletskih škola Srbije 2010. godine. Ostvaruje značajne kontakte u međunarodnoj saradnji sa kolegama iz mnogih zemalja Evrope i SAD.

Davor Reba

Davor Reba istaknuti je hrvatski klarinetist i pedagog. Školovao se u Zagrebu u klasi prof. Giovannia Cavallina, diplomirao i magistrirao na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Josipa Tonžetića. Usavršavao se u Antwerpenu u klasi prof. Waltera Boeykensa kao i na raznim seminarima. Dobitnik je 1. nagrade na posljednjem natjecanju učenika i studenata Jugoslavije. Održao je niz solističkih recitala u Hrvatskoj i inozemstvu s uvaženim pijanistima: Ljubomirom Gašparevićem, Darkom Domitrovićem, Veljkom Glodićem, Marinom Pletikosom, Martinom Cukrov, Vlastom Gyurom, Lanom Bradić, Anne Marie Wuyts i dr.

Nastupao je uz pratnju Zagrebačke filharmonije, Hrvatskog komornog orkestra i Zadarskog komornog orkestra. Surađivao je i sa brojnim komornim ansamblima: Cantusom, Zagrebačkim kvartetom, Kvartetom Porin, Kvartetom klarineta «Arundo Donex», Puhačkim kvintetom «Crowind», te Varaždinskim komornim i Hrvatskim komornim orkestrom.

Suosnivač je Puhačkog okteta ZF i Septeta «Ad libitum ZF» s kojima trenutno redovito nastupa. Od 1997. godine stalni je član Zagrebačke filharmonije, a 2001. godine i njezin solo klarinetist. S orkestrom ZF odlazi na turneje po Europi, Japanu i Meksiku i surađuje s mnogim svjetski proslavljenim dirigentima i solistima. 2006. godine bio je predstavnik Hrvatske u World Philharmonic Orchestra u Parisu.

Predaje klarinet na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u statusu izvanrednog profesora. Redovito održava ljetne seminare u Pučišćima (otok Brač).

Član je ocjenjivačkih sudova državnih i međunarodnih natjecanja. Jedan je od osnivača Hrvatskog društva klarinetista.