Skip to content

Giovanni Cavallin

GIOVANNI CAVALLIN rođen je 1932. godine u Sarajevu. Gimnaziju i osnovno glazbeno obrazovanje završio je u Banja Luci. U Zagrebu, 1952. godine upisao je Filozofski fakultet i srednju glazbenu školu, a 1957. godine apsolvirao je na Filozofskom fakultetu te se upisao na Muzičku akademiju u Zagrebu kao prvi student klarineta u klasi profesora Josipa Nochte.

Tu je 1962. godine diplomirao na Muzičkoj akademiji s odličnim uspjehom priredivši cjelovečernji koncert u Hrvatskom glazbenom zavodu.

Dvije godine kasnije položio je stručni ispit s temom „Klarinet kao koncertni instrument“ i postao profesor.

Kao dobitnik stipendije francuske vlade, od 1965. do 1966. godine, studirao je na Conservatoire National Superieur de Musique kod profesora Ulyssea Delécluse-a, a usavršavao se u Nici kod profesora Jacquesa Lancelota.

Očevim stopama krenula su i njegova dva sina: Radovan, koji radi kao solo klarinetist u Las Palmasu, Grand Canaria, i drugi sin, Lucijan, završio je srednje obrazovanje klarineta u G. Š. V. Lisinski u Zagrebu.

Od 1958. godine do danas, Giovanni Cavallin radi kao profesor klarineta i komorne glazbe u Muzičkoj školi Pavla Markovca.

Izdavačka djelatnost
Giovanni Cavallin napisao je vrijednu knjigu za mlade klarinetiste, “50 dnevnih vježbi za klarinet”.

Na njegovu inicijativu vrhunski skladatelji poput T. Vidoševića, M. Miletića, A. Markovića i A. Klobučara napisali su kvartete za klarinet koje je objedinio i objavio u svom albumu “4 kvarteta za 4 klarineta”. 1998. godine dopunio je to izdanje kvartetima E. Cosetta i M. Paara te ga ponovno izdao pod nazivom “Šest kvarteta za četiri klarineta in B”.

Pedagoški rad
Cavallinovi učenici na republičkim i saveznim natjecanjima osvojili su 55 nagrada (19 prvih, 25 drugih i 11 trećih), tri puta osvojili I nagradu na natjecanjima komorne glazbe učenika i studenata glazbe u Republici Hrvatskoj.

Nastupi
Od samog početka studija nastupao je kao solo klarinetist. Kao instrumentalni izvođač, svirao je mnoga djela hrvatskih autora, koja je izveo 107 puta, od čega su 16 praizvedbi.

Nastupao je uz Orkestar RTZ, Zagrebački kamerni orkestar, Sarajevsku filharmoniju, Dubrovački orkestar, Orkestar HGZ-a, Orkestar Muzičke akademije, te bio solo Es-klarinetist i klarinetist Zagrebačke filharmonije, Orkestra RTZ i Zagrebačke opere. Deset godina bio je član ansambla za suvremenu glazbu ACEZANTEZ.

Od prosinca 1991. do lipnja 1992. godine svirao je u novoosnovanom Orkestru hrvatske vojske. Član je Hrvatskog društva skladatelja te počasni član HDK, Hrvatskog društva klarinetista.

Nagrade i priznanja
Republička nagrada “4 zlatnika” za postignute uspjehe i unapređenje u osnovnoškolskom obrazovanju. Nagrada za životno djelo Hrvatskog društva glazbenih i baletskih pedagoga. Osnivač je i 15-godišnji voditelj puhačkog orkestra G. Š. P. Markovac, koji prerasta u veliki puhački orkestar glazbenih škola Zagreba, a rezultat rada su tri prve nagrade na natjecanjima. Zvanje profesora mentora dodijeljeno mu je 1993. godine. Učestvovao je u izradi planova i programa za puhačke instrumente, propozicije za natjecanja glazbenih škola Hrvatske. Bio je član republičkog ocjenjivačkog žirija na natjecanjima glazbenih škola.